21 Ağustos 2023
Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma TCK
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma
Madde 220- (1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir.
TCK’nın 220. maddesi kapsamında örgütün varlığının kabul edilebilmesi için kurulu örgütün en az üç kişiden oluşması gerekmektedir.
(2) Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olanlar, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yargıtay’ın yakın zamanda vermiş olduğu bir kararda “(…) Örgüt üyesinin, örgüte bilerek ve isteyerek katılması, katıldığı örgütün niteliğini ve amaçlarını bilmesi, onun bir parçası olmayı istemesi, katılma iradesinin devamlılık arz etmesi gerekir.(…)” ifadelerine yer verilmiştir.
(3) Örgütün silahlı olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır.
(4) Örgütün faaliyeti çerçevesinde suç işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı da cezaya hükmolunur.
Gerçek içtima kurallarının uygulanacağı ön görülmüştür.
(5) Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır.
Yapılan bu düzenleme ile birlikte örgüt yöneticileri ile örgüt faaliyeti kapsamında işlenen amaç suçlar arasında illiyet bağı olsa da olmasa da örgüt yöneticileri için söz konusu suçlardan dolayı cezai yaptırım öngörülmüştür.
(6) Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır. Örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir. Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır.
Düzenlemesine yer verilerek örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişilere karşı verilecek cezaya ilişkin esaslar belirlenmiştir.
(7) Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır. Örgüt üyeliğinden dolayı verilecek ceza, yapılan yardımın niteliğine göre üçte birine kadar indirilebilir.
Bu düzenleme ile ulaşılmak istenen örgütlerin örgüt dışı destek görmesinin önüne geçilmek istenmesidir.
(8) Örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Etkin Pişmanlık
(1)Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce, örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz.
Yapılan düzenleme kapsamında örgüt kurucu ve yöneticileri hakkında gerekli şartlar oluştuğu takdirde herhangi bir cezanın uygulanmaması olanağı sağlanmıştır.
TCK m.221 uyarınca örgüt kurucuları, yöneticileri, örgüt üyeleri, örgüt adına suç işleyenler ile örgüte yardım edenler bu madde hükümlerinden yararlanabilecektir.
TCK’nın 220. maddesinde düzenlenen suçlar Cumhuriyet savcıları tarafından resen soruşturulmaktadır. Dava zamanaşımı süresi, örgüt kurma veya yönetme suçlarında 15 yıl, örgüt üyeliği suçu nedeniyle ise 8 yıldır.
TCK’nın 220. maddesinde düzenlenen suçlar açısından görevli mahkemeler asliye ceza mahkemeleridir. Aynı maddede tanımlanan suçların çocuklar tarafından işlenmiş olması halinde ise çocuk mahkemeleri yetkilidir. Fakat örgütün işlediği iddia edilen suçlar ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmekteyse, bu takdirde ağır ceza mahkemeleri görevlidir.